سیمان و تراورتن

سیمان و تراورتن

هدف از به کارگيري سيمان در حين توليد سنگ تراورتن, در مرحله اول بالا بردن مقاومت­ هاي مختلف سنگ در مقابل نيروهاي وارده بر آن است و ايجاد شرايطي که در مراحل مختلف فرآوري هيچ قسمتي از سنگ ناخواسته از قسمت ديگر جدا نشده و مقاومت­ خود را از دست ندهد. افزايش کيفيت و زيبايي ظاهري سنگ توسط پر کردن خلل و فرج موجود بر روي سنگ بريده شده و جبران قسمت­هايي از سنگ که به صورت حفره‌هاي طبيعي موجودند و يکسان نمودن صورت سنگ­هاي بريده شده نيز از اهداف ديگر سيمان‌کاري سنگ تراورتن مي‌باشد.

از اين روش بيشتر براي سنگ­هاي تراورتن و به علت وجود خلل و فرج زياد در سطح آن استفاده مي‌شود. يکي از روش­هاي پر کردن سنگ تراورتن که محاسن و معايب خود را دارد پر کردن سنگ با سيمان مخصوص است که اصطلاحاً به آن سيمان‌کاري مي‌گويند. در اين روش سنگ داراي سوراخ را ابتدا کاليبر مي‌کنند؛ يعني با دستگاهي که وظيفه آن هم اندازه کردن ضخامت سنگ‌ها و از بين بردن نقش احتمالي و رد پاي ديسک قله‌بر روي سنگ بريده شده است کاليبر مي‌کنند, در ادامه سنگ به وسيله دستگاه مخصوصي با سيمان پر مي‌شود. اين دستگاه سيمان تهيه شده را در سه يا چهار يا پنج بار از رقيق تا غليظ با فشار به تراورتن تزريق مي‌کند سيمان به کار رفته ترکيبي از سيمان سفيد, کربنات کلسيم ميکرونيزه چسب مخصوص و رنگ‌دانه‌هاي خالص است.

پس از انجام عمليات سيمان کاري بر روي سنگ تراورتن، سنگ در محلي نگاه داشته مي‌شود. در اين مرحله که يک هفته طول مي‌کشد سنگ بايد هوا بخورد و روزانه به آن آب داده شود تا گيرش اوليه سيمان انجام شود. بعد از حدود يک هفته سنگ با دستگاه ساييده مي‌شود.

چنانچه بخواهيم محصول نهايي مات باشد فقط چند کله ابتدايي خط ساب روي سنگ سوار مي‌شود, سنگ ساب مي‌خورد و سطح آن به صورت مات باقي مي‌ماند اما اگر بخواهيم سنگ ساب خورده براق باشد تمام کله‌هاي خط ساب که براي اين کار طراحي شده‌اند روي سنگ سوار مي‌شوند.

اين روش براي مصرف‌کننده فقط يک ايراد دارد سطحي که در اثر پر شدن سوراخ روي سطح سنگ ايجادشده داراي دو قسمت است قسمت­هايي که با سيمان پرشده و قسمت‌هايي که خود سنگ است. قسمت‌هايي که توسط سيمان پر شده براق نمي‌شود اما قسمت‌هايي که از جنس خود سنگ مي باشد براق است اين در صورتي است که سنگ به صورت براق مورد نظر باشد اما اگر به صورت مات مورد نظر باشد اين ايراد مرتفع مي‌شود. در محصول براق اگر سطح سنگ داراي سوراخ‌هاي زيادي باشد قسمت زيادي از سنگ که با سيمان پر شده است، انعکاس نور و براقيت نخواهد داشت که اين ايراد اساسي سنگ‌هاي پر شده با سيمان است. قابل ذکر است که عمل پر کردن با سيمان در سنگ‌هاي تراورتن رايج است و در مابقي سنگ‌ها تنها در موارد معدودي انجام مي‌شود.

از مزاياي سيمان کاري تراورتن عدم تغيير رنگ سيمان در مجاورت آفتاب؛ ضريب طولي و حجمي بسيار نزديک به سنگ مي باشد همچنين چنانچه سنگ در معرض سرما و گرما قرار گيرد احتمال جدا شدن سيمان از آن به خاطر اختلاف تغيير طول تقريباً منتفي است که اين موارد جزء محاسن پر کردن سنگ با سيمان محسوب مي‌شوند.

از طرفي چسبندگي سيمان به سنگ امري است طبيعي و جزء محسنات سيمان به حساب مي‌آيد, چنانچه عمل پر شدن سيمان به وسيله دستگاه و با رعايت قواعد انجام شود کمترين مقدار سوراخ حتي به اندازه يک سوزن در سنگ ساب خورده نخواهيم ديد چرا که سيمان با فشار مناسبي درون سنگ تزريق شده است.

نکته مهم اين است که نمودار گيرش ماده سيماني پر کننده همان نمودار سيمان است يعني تا بيست و هشت روز از گيرش به نود و هشت درصد مقاومت مي‌رسد و دو درصد باقي مانده سالها طول مي‌کشد يعني لازم است اين محصولات تا يک ماه پس از توليد به طور مرتب مثل بتن آب داده شوند تا عمل هيدراتاسيون سيمان به طور کامل انجام شود..

دیدگاه‌ خود را بنویسید

پیمایش به بالا